Omhändertagande av eget kommunalt matavfall genom kompostering/Bokashi

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Kompostering/Bokashi 

Att omhänderta eget matavfall genom kompostering eller Bokashi är inte svårt men för att hanteringen ska fungera väl krävs intresse, lite tid och vissa kunskaper. I bilagan redovisas båda processerna utförligt, nedan följer en kort sammanfattning.

Kompostbehållare 

För att kunna kompostera hela året och minimera olägenheter får endast isolerade komposter (varmkomposter) användas. 

350–450 liter är en lämplig storlek, välj den större om också trädgårdsavfall ska komposteras i samma behållare som matavfall. Är komposten egentillverkad ska kompostritningen bifogas anmälan. 

Kompostuppstart och skötsel 

I en kompost måste tillgång till nedbrytarnas livselixir, syre, vara god samt att balans råder mellan tillfört kol- och kvävematerial. 

  • Kolmaterial (strö) är exempelvis torv, löv och flisade kvistar/växtdelar. 
  • Kvävematerial kan vara matavfall, gräsklipp och färska växtdelar. 

Fuktig, inte för blöt eller torr, är en optimal kompostmiljö. Börja med att sprida ett kolmaterial (strö) i kompostbotten, varvat med kvävematerial (matavfall). Tumregeln säger en del strö till tre delar matavfall. Syresätt (ventilera) komposten emellanåt genom att ”röra om” med en grep eller spade. 

Bokashi-kärl

Bokashi-användarna samlar matavfallet i lufttäta (syrefria) kärl/hinkar (minst 2, vanlig storlek är 16 liter). Det är en fördel om kärlet är försett med tappningskran i botten för tömning av lakvatten. 

När kärlet är fullt tillsätts EM-mikrober, som ska förbehandla (fermentera) matavfallet innan nergrävning i jord/trädgård. Hur och var Bokashi-avfallet ska förbehandlas ska uppges i anmälan. 

Bokashi-uppstart och skötsel 

För Bokashi-användarna är proceduren enkel, då allt matavfall blandas i ett lufttätt kärl och, när det är fullt, beströs med EM-mikrober. Matavfallet måste förbehandlas (fermenteras) inom- eller utomhus i ett par veckor innan nergrävning i jord/trädgård. Är jorden tjälad ska Bokashi-avfallet kunna förvaras oåtkomligt för ohyra. 

Hur stor odlingsyta behövs? 

En familj på fyra personer med hemkompostering genererar cirka 100 liter kompostmaterial/år – mer om också trädgårdsavfall inkluderas. Med Bokashi blir mängden mer då matavfallet bryts ner först när det grävs ner i jorden. Oavsett metod, räkna med 50–75 kg matavfall/person/år. Som tumregel kan en yta på 10 m2 per person/år gödslas med kompostmaterial utan risk för näringsläckage. 

Logga in

För att använda e-tjänsten loggar du in med din e-legitimation. Du kan när som helst under din registrering välja att spara och fortsätta senare. Ditt sparade ärende hittar du under Mina sidor.

Registrerar du ett ärende för ett företag eller förening kommer du att fylla i företagets eller föreningens uppgifter, men du måste logga in med din personliga e-legitimation för att det ska vara möjligt att följa ärendets handläggning. Du som loggar in blir därmed kontaktperson i företagets eller föreningens ärende. 

 

För frågor, vänligen kontakta Servicecenter.

Tel: 0225 - 340 00

e-post: kommun@hedemora.se

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa